Április 23., 10:00-18:00 – Hozd a saját színedet, vigyél haza egy újat, legyünk együtt egyre sokszínűbbek! – családi nap

Egész nap filmvetítés és olvasósarok, nemzetek táblajátékai és társasjátékok a kávézóban!

10:00-18:00 – Újrahasznosítás – Készíts pénztárcát a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeummal!

Az újrahasznosítás jegyében pénztárcát készítünk tejes és üdítős dobozokból és Gazdálkodj ökosan! – társasjátékunkban pedig azt is megtudhatjuk, hogy hogyan fogjuk meg az abból kikívánkozó forintjainkat. Közben játékosan ismerkedünk a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum tárgyaival és kiállításaival.

10:00-18:00 – Gazdálkodj ökosan! – társasjáték a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeummal

Az újrahasznosítás jegyében pénztárcát készítünk tejes és üdítős dobozokból és Gazdálkodj ökosan! – társasjátékunkban pedig azt is megtudhatjuk, hogy hogyan fogjuk meg az abból kikívánkozó forintjainkat. Közben játékosan ismerkedünk a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum tárgyaival és kiállításaival.

10:00-18:00 – Ügyes kézművesek

Te is ügyes kézműves vagy. Ha úgy érzed, ez igaz, gyere, és bizonyítsd be. Ha kételkedsz benne, gyere, és próbáld ki – menni fog. Lesz itt agyagozás, hímzés, gyöngyfűzés és paverpol (textilszobrászat). A kézműves foglalkozások vezetői jól ismerik mesterségük csínját-bínját, és szívesen segítenek neked abban, hogy elsajátíthasd az alapvető fogásokat, de ha igényled, a mesterfortélyokba is bevezetnek. Fiúk és lányok egyaránt megmutathatják kreativitásukat.

Hívd a barátaidat is, és alkossatok közösen! Kézműveskedj a Kistarcsai Kulturális Egyesülettel!

10:00-13:00 – Selyemfestés az Amarant Egyesülettel

Az Amarant Egyesülettel kicsik és nagyok készíthetnek selyemmandalákat közeli és távoli kultúrák díszítő mintázatai és a magyar népművészeti motívumtár alapján.

10:00 és 12:00 – Aprók tánca a Lóca Együttessel

Népzenére és népi játékokra épülő interaktív gyermekműsor. Izgő-mozgó talpacskák, finom ritmusok, izgalmas játékok kifulladásig!

11:00-14:30 – Muszlim séta és túravezető-képzés a Szubjektív Értékek Alapítvánnyal

Szerte a világon növekvő trendeket mutat az iszlamofóbia, illetve általánosabb formájában a xenofóbia is. Mindezen problémák az ismeretek hiányából fakadnak, valamint a közvetlen kapcsolatok is hiányoznak a többségi társadalom és a muszlim közösségek között. A projekt új gyakorlatot épít ki és honosít meg, a már létező alternatív város-megismerő aktivitások között a muszlim közösségeket, tereiket, életüket közvetíti a többségi társadalom felé. Célunk olyan „muszlim Budapest” túra létrehozása mely mindenki számára elérhető, felkelti az érdeklődést és megismerteti a magyar társadalom és kultúra kapcsolatait a muszlim világgal a török hódoltságtól kezdve napjainkig. Bemutatjuk a túrákhoz készült útikönyvet és a telefonos applikációt, valamint a workshop során idegenvezető képzést tartunk.

13:00- 15:00 – Az étel összehoz! – Gasztronómiai titkok és falatok Joanna Handzsieva konyhájából.

A kultúrák közötti kommunikáció egyik legősibb és legörömtelibb módja a közös étkezés. Úgy tűnik a hasunk kevésbé ítélkezik, inkább élvezkedik. Különböző ételek megismerésével egyben az adott kultúra kis szeletébe is betekinthetünk. Ezen a napon az euro-mediterrán térség öt jellegzetes és különleges ételét kóstolhatjátok meg, Lisszabontól, a Balkánon át, Aleppoig.

13:00-15:30 –  Keleti ütőhangszeres workshop, transzdobolás és transztánc a TranszMisszióval

A TranszMisszió stílustól független, közös transzdobolás és táncolás. Elsősorban különböző kultúrák ütőhangszerein játszunk, de használunk test- és énekhangot, és előfordulnak dallamhangszerek is. A workshop első felében megismerkedünk a hangszerekkel és ritmusokkal, a második felében pedig átültetjük mindezt a gyakorlatba, transzdobolás és transztánc formájában. Hangszeres vagy táncos előképzettség nem szükséges, csak a Jelenléted! Hozd Magaddal a hangszeredet, ha nincs, a dobolás idejére korlátozott számban tudunk biztosítani!

14:00-15:30 – Hajós nyomozás a Detectivity és Simorág Táncirkusz csapatával

A Detectivity élő nyomozójáték, interaktív színház, aminek Te és barátaid vagytok a főszereplői.Egy képzeletbeli hajóra szállunk. Ez egy nyomozóhajó. Mindig valami különös rejtélyre bukkanunk. Logika, asszociáció, csapatmunka sok meglepetéssel. A csoport maximális létszáma 15 fő, a játékot 6-10 éves gyermekeknek ajánljuk.

15:30-17:00 – Ismerj meg! – érzékenyítő workshop az ÉFOÉSZ-al

Az ÉFOÉSZ küldetése az értelmi fogyatékossággal élő emberek érdekvédelme és a társadalmi tudatformálás. A program folyamán az érdeklődő fiatalok és felnőttek kérdéseit megválaszoljuk és a felmerült kételyeket eloszlatjuk játékos formában. Hallani lehet majd a jogi háttérről, az esélyegyenlőségről, a diszkriminációról, az oktatási és munkavállalási lehetőségekről és az infokommunikációs akadálymentesítésről is.

16:00-17:00 – Bögrefónia – érzékenyítős tavaszperformansz a Spiritusz Egyesülettel

​2015-ben a Bábszínházi Világnap és a Tavaszi Fesztivál keretében bemutatkozó ​flashmob erre az alkalomra készült, kibővített programja. Bögrefónia! Színészek, profi ütős, az utca embere és fogyatékkal élő emberek közös koncertje egyszerű eszközökkel, a bögre, mint hangszer segítségével. Megtapasztaljuk a ritmuson keresztül, milyen bekötött szemmel játszani, mit jelentenek a hallott szavak a kézjelek segítségével.Egy vezérelv van, a közös akarat! Gyere el, hozd el otthonról a poharad, bögréd, kanalad és együtt köszöntjük Tavaszkirálynőt, aki megérkezik az ünnepre.​

18 órától Idegenek az Auróra kertjében – filmvetítés és programzáró koccintások macifröccsel

A Palantír Film Alapítvány „Idegenek a kertemben” migrációval foglalkozó dokumentumfilmekből álló gyűjteményéből vetítünk az Auróra udvarán. A filmek Európában élő bevándorlók életmódját, alkalmazkodási stratégiáit, nehézségeit és sikereit mutatják be – egyéni és közösségi sorsokon keresztül szólnak elszakadásról és beilleszkedésről, régi és új otthonról, hazáról, családról, barátságról.

A fesztivál eseményei az Anna Lindh Alapítvány és a Palantír Film Vizuális Antropológiai Alapítvány támogatásával valósulnak meg. MINDEN PROGRAM INGYENES!
A fesztivál további programjai: https://www.facebook.com/events/991216940966118/
www.facebook.com/alf.org.hu

Share